In heel Nederland wint impactondernemen terrein. Deze ondernemers zetten zich in om hun stad een beetje socialer en duurzamer te maken. Geld verdienen is voor hen geen hoofddoel: het is juist de impact die telt.

Maria Ibarre is zo’n ondernemer. Deze in Delft woonachtige Colombiaanse leerde van haar oma en moeder om zelf kleding te maken. Maria: ‘Elk kledingstuk werd bij ons opnieuw gebruikt. Een jurk werd een rok, de rok werd een blouse, de blouse werd een kussensloop en de kussensloop werd een mop om de vloer te dweilen. Dat kon prima omdat de stof van puur katoen was; dat gaat enorm lang mee. Op een gegeven moment verhuisde ik naar Europa en werkte daar in de kledingbranche voor grote ketens als El Corte Inglés, Zara en Mango. Elke maandag en donderdag kwam er nieuwe kleding. Dat stond me erg tegen: het was niet duurzaam en niet goed voor onze aarde. Dat wilde ik niet meer. Het moest duurzamer en langzamer: slow fashion. Omdat het goed is voor ons en voor de natuur.’

Impactondernemen
Een sociaal ondernemer werkt aan het oplossen van een ecologisch of maatschappelijk probleem, bijvoorbeeld door het verbeteren van afvalstromen, het verduurzamen van de zorg of het aanbieden van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In elk dorp en elke stad zijn deze ondernemers bezig zichzelf op de kaart te zetten. Zo zorgen zij ervoor dat Nederland eerlijker, duurzamer en slimmer wordt ingericht. Het is van groot belang om deze ondernemers te faciliteren en te ondersteunen. Dat is wat wij doen in Delft. Wij willen organisaties en initiatiefnemers die op ondernemende wijze maatschappelijke impact willen genereren een platform bieden. We doen dit door landelijk aan te haken bij The Impact Days. Lokaal vinden wij aansluiting bij Ons Delft, maak de stad. Sociaal ondernemers kunnen hier laten zien waar zij voor staan en zo hun markt vergroten.

Gemeente Delft
Energie & Klimaat

Wij plaatsen cookies zodat de site goed werkt en te meten is. Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig.

x