Als je in Delft geboren en getogen bent, ken je de stad natuurlijk door en door. Maar is dat wel zo? Paul van Berkel, zelf geboren en getogen in Delft, neemt je in zes afleveringen mee op pad en gaat op zoek naar de belangrijkste verhalen en ontwikkelingen van de stad. Het zijn verhalen over vroeger, het heden en de toekomst. Hij wordt daarbij geholpen door de experts van Erfgoed Delft, die alles weten van de archeologie, de archieven en de monumenten van de stad en door ondernemers en inwoners van de stad.

Ad van der Zee, historicus, weet alles over Delfshaven en over de Schie. Hij neemt je mee over het water zodat je zelf kunt ervaren waarom deze verbinding over water zo belangrijk was is voor de handel en de economie.

Delfshaven is nu een buitenwijk van Rotterdam, maar het was ooit – de naam zegt het al – de haven van Delft. In 1389 krijgt Delft toestemming om vanaf Overschie een eigen vaart naar de Maas te graven. De Schie is eeuwenlang de levensader van Delft. Aan de monding verrijst een nederzetting van vissers en scheepsbouwers. Hiervandaan wordt het Delftse bier verscheept en vertrekken VOC-schepen naar Indië. In 1577 wordt hier Piet Hein geboren, de man die in 1628 de Spaanse Zilvervloot verovert en nu een prachtig praalgraf heeft in de Oude Kerk in Delft.

De serie is gestart op woensdag 14 oktober en telt zes afleveringen. Ze gaan onder andere over de historische groei van Delft en over het bijzondere echtpaar Van Marken, dat met de succesvolle Gist- en Spiritusfabriek de stad in de negentiende eeuw op de kaart zette. Ook vaart het gezelschap naar Delfshaven in Rotterdam, de middeleeuwse haven van Delft. En uiteraard komen de drie iconen van Delft voorbij: Willem van Oranje, Johannes Vermeer en Delfts Blauw.

Aflevering gemist of meer afleveringen bekijken? Kijk hier.

Omroep West
Onderwijs, Technologie & Innovatie

Wij plaatsen cookies zodat de site goed werkt en te meten is. Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig.

x