Als je in Delft geboren en getogen bent, ken je de stad natuurlijk door en door. Maar is dat wel zo? Paul van Berkel, zelf geboren en getogen in Delft, neemt je in zes afleveringen mee op pad en gaat op zoek naar de belangrijkste verhalen en ontwikkelingen van de stad. Het zijn verhalen over het verleden, het heden en de toekomst. Hij wordt daarbij geholpen door de experts van Erfgoed Delft, die alles weten van de archeologie, de archieven en de monumenten van de stad, en door ondernemers en inwoners van Delft.

Deze aflevering gaat over het toerisme in Delft. Voor een middelgrote stad als Delft is het namelijk erg bijzonder dat er zo veel toeristen rondlopen. Waarom komen deze toeristen naar Delft? Paul van Berkel zoekt het in deze aflevering uit.

Delft ontstaat rond het jaar 1000 als marktplaats. In 1246 krijgt de nederzetting stadsrechten. Handel, bierbrouwerijen en lakennijverheid maken Delft in de middeleeuwen groot en machtig. Daarna wordt aardewerk de motor van de economie en in de negentiende eeuw zorgt industrialisatie voor nieuwe bloei. De stad groeit uit zijn jasje en de eerste buitenwijken worden aangelegd. Door de groei van de TU telt Delft intussen meer dan honderdduizend inwoners. Binnen de grenzen, bij het station en langs de Schieoevers, wordt gewerkt aan nieuwe wijken met respect voor de geschiedenis.

De serie is gestart op woensdag 14 oktober en telt zes afleveringen. Ze gaan onder andere over de historische groei van Delft en over het bijzondere echtpaar Van Marken, dat met de succesvolle Gist- en Spiritusfabriek de stad in de negentiende eeuw op de kaart zette. Ook vaart het gezelschap naar Delfshaven in Rotterdam, de middeleeuwse haven van Delft. En uiteraard komen de drie iconen van Delft voorbij: Willem van Oranje, Johannes Vermeer en Delfts Blauw.

Aflevering gemist of meer afleveringen bekijken? Kijk hier.

Omroep West
Wonen, Werken & Leefbaarheid

Wij plaatsen cookies zodat de site goed werkt en te meten is. Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig.

x