Het TU Delft Solar Boat Team is een Dreamteam van de TU Delft, bestaand uit 21 ambitieuze studenten uit acht verschillende studierichtingen. Een jaar lang zetten zij hun studie opzij voor het ontwerpen, bouwen en racen van een boot die vaart op groene energie. Hiermee willen zij de maritieme industrie inspireren. 

De laatste vijftien jaar hebben hun boten gevaren en zelfs gevlogen op zonne-energie. Dit jaar hebben ze een ambitieus nieuw plan. Het team wil met de hulp van hun partners de volgende grote stap zetten richting een duurzame maritieme industrie en werken aan een project dat nóg relevanter is.

Dit jaar bouwt het team in het kader van het project Hydro Motion een boot die vaart op waterstof. Hiermee schakelen zij over van het opwekken van energie met zonnepanelen naar het opslaan van groene energie. Waterstof is hiervoor ideaal. 

Op papier is de boot af. Het is een zeewaardige trimaran van 6 bij 8,3 meter met daarin een compleet waterstof systeem. En deze boot zal hopelijk niet alleen gaan varen, maar ook vliegen. Dankzij draagvleugels stijgt deze duizend kilogram wegende boot bij een snelheid van 22 kilometer per uur op uit het water. Zo kunnen ze nog efficiënter varen met minder weerstand. Omdat het waterstofsysteem veel aandacht vereist, hergebruikt het team de rompen van de 2019 boot die wereldkampioen werd. In 2020 lukte het vliegen helaas niet. Daarom gaat het team in 2021 opnieuw de uitdaging aan om met de kennis van vorige jaren vliegend over de finish te komen. Bekijk het 3D-model van de boot op de website.

Wanneer de boot gebouwd is, doet het team in de zomer van 2021 mee aan de Open Sea Class op de wereldkampioenschappen in Monaco. Hier kunnen zij de mogelijkheden van groene energie laten zien.

TU Delft Solar Boat
Energie & Klimaat

Wij plaatsen cookies zodat de site goed werkt en te meten is. Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig.

x