Het TU Delft Solar Boat Team is een Dreamteam van de TU Delft bestaande uit 21 ambitieuze studenten van acht verschillende studierichtingen. Een jaar lang zetten zij hun studie opzij voor het ontwerpen, bouwen en racen van een boot die vaart op groene energie. Hiermee willen zij de maritieme industrie inspireren. 

De laatste 15 jaar hebben hun boten gevaren en zelfs gevlogen op zonne-energie. Dit jaar hebben ze een ambitieus nieuw plan. Het team wilt met de hulp van hun partners de volgende grote stap zetten richting een duurzame maritieme industrie en werken aan een project dat nog relevanter is.

Dit jaar bouwt het team een boot die vaart op waterstof; een enorme uitdaging. Het project heet Hydro Motion. Zij schakelen over van het opwekken van energie met zonnepanelen naar het opslaan van groene energie. Waterstof is hiervoor ideaal en heeft enorme potentie. 

De boot is af op papier! Een zeewaardige trimaran van 8.3 bij 6 meter met daarin een compleet waterstof systeem werd gepresenteerd op de design presentatie. Het plan is dat deze boot niet alleen gaat varen, maar zelfs gaat vliegen! Bij een snelheid van 22 km/u stijgt deze 1000 kg wegende boot op uit het water met behulp van draagvleugels. Zo kunnen ze nog efficiënter varen met minder weerstand. Omdat het waterstofsysteem veel aandacht vereist, hergebruiken zij de rompen van de 2019 boot die wereldkampioen werd. In dit jaar lukte het vliegen helaas niet, daarom gaan zij opnieuw de uitdaging aan om met de kennis van vorige jaren nu vliegend over de finish te komen. Bekijk het 3D model van de boot op de website.

Wanneer de boot gebouwd is, doet het team mee aan de Open Sea Class op de wereldkampioenschappen in Monaco komende zomer. Hier kunnen zij de mogelijkheden van groene energie laten zien.

TU Delft Solar Boat
Energie & Klimaat

Wij plaatsen cookies zodat de site goed werkt en te meten is. Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig.

x